Αποκατάσταση χρώματος θηλής με μικρο-pigmentation | Ιατρικό τατουάζ θηλής
chromaThilis iatreio-chosenA6662827

Τι είναι το ιατρικό τατουάζ θηλής;

Το ιατρικό τατουάζ θηλής είναι η τεχνητή αναδημιουργία του χρώματος του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω. Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτοποριακές, ως σύλληψη, αλλά και πιο εξελιγμένες, από τεχνικής άποψης, ιατρικές μεθόδους για την πλήρη αποκατάσταση της εικόνας του γυναικείου μαστού μετά τη μαστεκτομή και την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Η ιατρική δερματοστιξία – όπως έχει καθιερωθεί στην ελληνική γλώσσα ο όρος medical tattooing – αποτελεί την εξέλιξη της τεχνικής του καλλιτεχνικού τατουάζ προσαρμοσμένης όμως σε καθαρά ιατρική βάση. Το ιατρικό τατουάζ θηλής – θηλαίας άλω είναι ένας μόνιμος, απλός και αποτελεσματικός τρόπος να βάλετε και πάλι χρώμα στο μαστό σας. Είναι ανώδυνη μέθοδος και ογκολογικά ασφαλής. Υποαλλεργικές χρωστικές ουσίες εισέρχονται στο δέρμα, με τη βοήθεια μικρών ανεπαίσθητων βελόνων (micro pigmentation), και χρωματίζουν τη θηλή προσφέροντας μόνιμο και εξαιρετικά φυσικό αποτέλεσμα.

Πότε μπορεί να γίνει το τατουάζ θηλής;

Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής γίνεται τρεις μήνες μετά την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος σιλικόνης. Είναι προτιμότερο να προηγηθεί η ανακατασκευή της θηλής με τη χρήση τοπικών δερματικών κρημνών. Δημιουργείται, δηλαδή, το έπαρμα (η θηλή), με δέρμα από το μαστό. Μετά από ένα μήνα περίπου στη διάρκεια του οποίου έχει πλήρως επουλωθεί η τομή, γίνεται ο χρωματισμός της θηλής και της γύρω της περιοχής στο φυσικό χρώμα που έχει η αντίστοιχη θηλή του άλλου μαστού.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η ανακατασκευή της θηλής με δερματικούς κρημνούς και μπορεί απευθείας να γίνει αναδημιουργία μόνο με το ιατρικό τατουάζ. Αυτό γίνεται στις γυναίκες που δεν έχουν μεγάλη προπέτεια στη θηλή, και με εφαρμογή ειδικής τεχνικής δημιουργείται τρισδιάστατο αποτέλεσμα (illusion). Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του χρωματισμού δεν υπερβαίνει τα 60 λεπτά.

Η επιλογή του χρώματος γίνεται πάντοτε από τις ίδιες τις γυναίκες οι οποίες πολλές φορές επιλέγουν να διορθώσουν ή να τονίσουν ταυτοχρόνως και το χρώμα της θηλής του άλλου μαστού. Τα χρώματα που έχουν επιλεγεί φαίνονται  σκουρότερα μετά τη θεραπεία όμως γίνονται φωτεινότερα 7 με 14 μέρες μετά. Τα πιο ανοιχτά χρώματα ξεθωριάζουν γρηγορότερα από τα σκούρα, όλα όμως τα χρώματα αλλάζουν με το χρόνο. Ο τύπος του δέρματος είναι διαφορετικός σε κάθε γυναίκα γι’ αυτό και τα χρώματα συμπεριφέρονται διαφορετικά. Μπορεί να χρειαστεί μία επαναληπτική διαδικασία  για να είναι το αποτέλεσμα απόλυτα πετυχημένο. Αυτή η επιπρόσθετη διαδικασία μπορεί να γίνει μετά από 6 με 8 εβδομάδες, έτσι ώστε να έχει επουλωθεί πλήρως η περιοχή. Το χρώμα αυτό μένει στο δέρμα για πολλά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις και για πάντα χωρίς όμως να είναι απαραίτητα ορατό. Για να διατηρείται το χρώμα ζωηρό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία κάθε 2-3 χρόνια. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, τον τρόπο ζωής μιας γυναίκας και το χρώμα που έχει επιλεγεί.

 

Κάνατε τατουάζ θηλής; Τι πρέπει να προσέξετε

Πάνω στην περιοχή του τατουάζ δημιουργούνται εσχάρες επούλωσης όπως σε μία πληγή που έχει κλείσει. Δεν θα πρέπει αυτές οι εσχάρες να τραβηχτούν γιατί θα φύγει και χρώμα από την περιοχή, αλλά θα πρέπει να τις αφήσετε με τον καιρό να πέσουν μόνες τους. Θα περάσετε τρία στάδια: (1) Επούλωση (2) Απολέπιση (3) ξεθώριασμα. Η περίοδος αυτή κρατάει 6 εβδομάδες και τότε μπορείτε να δείτε το πραγματικό χρωματικό αποτέλεσμα στη θηλή.

Πριν Μετά
2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

 

Μαγνητική τομογραφία: Εάν κάνετε μαγνητική τομογραφία το τατουάζ φαίνεται σαν τεχνούργημα στην απεικόνιση γι’ αυτό και θα πρέπει να ενημερώσετε τον ακτινολόγο.

Laser: η αποτρίχωση με laser στην περιοχή της θηλής μπορεί να αλλάξει μόνιμα το χρώμα του τατουάζ, το οποίο δεν θα μπορεί να διορθωθεί με νέα θεραπεία.

Πότε και που μπορεί να εφαρμοστεί το ιατρικό τατουάζ:

  • Σε πλήρη αποκατάσταση της εικόνας του μαστού μετά από ολική μαστεκτομή
  • Σε αποχρωματισμό της θηλής λόγω λεύκης
  • Σε συγγενή αχρωμία της θηλής
  • Σε συγγενή ή μετα-τραυματική δυσχρωμία της θηλής
  • Σε χρωματική εξισορρόπηση των λευκών μετεγχειρητικών ουλών στην θηλαία άλω μετά από μειωτικές ή αυξητικές επεμβάσεις μαστού
  • Σε περιπτώσεις που γενικά απαιτείται χρωματική διόρθωση ή ομογενοποίηση του χρώματος της θηλαίας άλω

Ακόμη μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα:

  • Σε μικρές περιοχές του δέρματος με αποχρωματισμό λόγω λεύκης.
  • Για την επανόρθωση ουλών και ραγάδων.

Σε τι διαφέρει το ιατρικό τατουάζ από το καλλιτεχνικό τατουάζ;

Το καλλιτεχνικό τατουάζ χρησιμοποιεί φυτικές, χημικές ουσίες και μελάνι τα οποία δεν έχουν έγκριση από το FDA.

Το ιατρικό τατουάζ χρησιμοποιεί διαφορετικές χρωστικές στο δέρμα. Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο ιατρικό τατουάζ είναι φτιαγμένες από οξείδιο του σιδήρου και δεν είναι κοινές με το κοινό τατουάζ το οποίο για ογκολογικούς λόγους θα πρέπει να αποφεύγεται στον χειρουργημένο από καρκίνο μαστό. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται δημιουργούνται σε φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη κάτω από αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και είναι εγκεκριμένα για ιατρική χρήση.

2.Το καλλιτεχνικό τατουάζ είναι μόνιμο και μένει στο δέρμα για πάντα. Η απομάκρυνσή του γίνεται χειρουργικά ή με laser.

Το ιατρικό τατουάζ μετά από μερικά χρόνια –ενώ υπάρχει στο δέρμα- δεν είναι ορατό, έτσι μία γυναίκα εάν δεν το θέλει πια δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία για να απαλλαγεί από αυτό.

3.Το καλλιτεχνικό τατουάζ γίνεται από καλλιτέχνες.

Το ιατρικό τατουάζ θηλής γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό που χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό για να εμφυτεύσει χρωστικές ουσίες με ειδικές αποστειρωμένες βελόνες. Πριν από την διαδικασία αυτή θα πρέπει να πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και φέρει την ευθύνη για το εάν είναι κατάλληλη η υποψήφια ασθενής  για την προτεινόμενη θεραπεία.