Εισαγωγικό
Από όλα τα στάδια της νόσου του καρκίνου του μαστού, το πιο τρομακτικό είναι το στάδιο της άγνοιας. Κάποιες γυναίκες επιλέγουν την άγνοια επειδή φοβούνται την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν κάποια ανησυχητική διάγνωση. Άλλες παραμένουν στην άγνοια επειδή νομίζουν πως ο διαγνωστικός έλεγχος δεν τις αφορά. Τόσο ο φόβος, όμως, όσο και η αδιαφορία μπορούν να περιορίσουν την δυνατότητα των επιστημόνων να αξιοποιήσουν πλήρως το σύγχρονο θεραπευτικό πλαίσιο που τους προσφέρεται, και το οποίο συχνά βασίζεται στην πρώιμη διάγνωση της νόσου. Απέναντι, λοιπόν, στον καρκίνο του μαστού, κάθε γυναίκα αξίζει να διεκδικήσει για την υγεία της την σιγουριά που μπορεί να της προσφέρει μια μαστογραφία, η πιο σημαντική εξέταση για γυναίκες, ηλικίας 40 χρονών και άνω. Σκεφτείτε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που απειλεί τις γυναίκες πιο συχνά, αλλά όσο αυξάνονται οι μαστογραφικοί έλεγχοι, τόσο μειώνεται δραματικά η θνησιμότητα. Ο τακτικός ετήσιος έλεγχος με την απλή διαδικασία της μαστογραφίας είναι ο μόνος που μπορεί να διαγνώσει αλλαγές που παρατηρούνται στον μαστό ακόμη και πριν το σχηματισμό όγκου. Η ετήσια μαστογραφία και η τακτική κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο εξασφαλίζει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Και πολλές φορές με την πρώιμη διάγνωση έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε θεραπεία χωρίς να απαιτούνται εκτεταμένες χειρουργικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Μην αμελείτε την υγεία σας για χάρη του φόβου ή της αδιαφορίας. Χωρίς αυτά, οι γυναίκες είμαστε πιο δυνατές από τον καρκίνο. Οι μαμάδες, οι σύζυγοι, οι κόρες και οι αδελφές μας είναι πιο δυνατές από τον καρκίνο. Σκεφτείτε πως η μαστογραφία και η κλινική εξέταση είναι μια προληπτική διαδικασία. Σκεφτείτε πως δεν σχετίζεται με την ασθένεια, αλλά με την υγεία. Και αναζητήστε την ασφάλεια της τακτικής διαγνωστικής πρόνοιας για εσάς, την οικογένειά σας και τις φίλες σας.