Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της ζωής της, μια στις δέκα γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Παρόλο που ο κίνδυνος αυξάνεται προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 ετών, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 5% εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες. Συχνά, ο καρκίνος του μαστού σε νεαρή ηλικία συνδέεται με κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις. Κι επειδή οι νέες γυναίκες είναι συνήθως ανυποψίαστες, τον αντιλαμβάνονται σε προχωρημένο στάδιο. Ο καρκίνος του μαστού απειλεί ακόμη και τις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Οι φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στο μαστό δυσχεραίνουν τον εντοπισμό κάποιου μορφώματος ή παθολογικής οντότητας. Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αυξάνεται σε συχνότητα και να φαντάζει απειλητικός, ωστόσο ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως.

Το κλειδί της θεραπείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Η άσκηση και η υγιεινή ζωή είναι το πρώτο βήμα και αποτελεί καθήκον κάθε γυναίκας απέναντι στον εαυτό της. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η αυτοεξέταση. Η γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το σώμα της, επειδή είναι η πρώτη που θα αντιληφθεί οποιαδήποτε αλλαγή. Μετά από το 25ο έτος της ηλικίας, το επόμενο απαραίτητο στάδιο είναι η ετήσια κλινική εξέταση από ειδικευμένο ιατρό, ο οποίος και θα δώσει στη γυναίκα τη σωστή επιστημονική πληροφόρηση για τους εξατομικευμένους τρόπους πρόληψης της νόσου σύμφωνα με το οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής της.  Η πρώτη ψηφιακή μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών. Μετά το 40ο έτος της ηλικίας, είναι επιβεβλημένος ο ετήσιος μαστολογικός έλεγχος, μαζί με κλινική εξέταση και ψηφιακή  μαστογραφία. Στις εξετάσεις αυτές πρέπει να προσθέσουμε τη νέα επαναστατική διαγνωστική μέθοδο, το Τεστ ΠΑΠ Μαστού. Οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι, όπως η ψηφιακή τομογραφία, ο τρισδιάστατος υπέρηχος με ελαστογραφία και η μαγνητική μαστογραφία, παρέχουν ασφάλεια και ακρίβεια χωρίς η ασθενής να υποβάλλεται σε χειρουργικές βιοψίες, ενώ οι ενδείξεις δεν αξιολογούνται ως σοβαρές.

Στην περίπτωση κατά την οποία διαγνωσθεί η νόσος, η ασθενής, με την επιστημονική και τη συναισθηματική καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, θα επιλέξει την ενδεδειγμένη εξατομικευμένη μέθοδο αντιμετώπισης. Πλέον, η ακρωτηριαστική χειρουργική θεραπεία είναι σπάνια: Ολικές μαστεκτομές πραγματοποιούνται σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει ογκολογική ασφάλεια και πλήρως ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η χειρουργική της μασχάλης συνήθως περιορίζεται στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα. Με την μέθοδο αυτή, το 60% των γυναικών αποφεύγει τον πλήρη μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό, ο οποίος συχνά καταλείπει λεμφοίδημα στο σύστοιχο άνω άκρο και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Αν χρειάζεται, η αγωγή ολοκληρώνεται με τα νέα χημειοθεραπευτικά σχήματα, με μοριακά στοχευμένες θεραπείες και ακτινοθεραπεία. Το τελευταίο στάδιο είναι εκείνο της επανορθωτικής χειρουργικής, σε συνδυασμό με τις ογκοπλαστικές τεχνικές αποκατάστασης, οι οποίες πετυχαίνουν να διατηρούν το φυσικό σχήμα και το μέγεθος του μαστού. Η αποθεραπεία της ασθενούς, επομένως, περιλαμβάνει την πλήρη ανάκτηση της θηλυκότητας και της αυτοεκτίμησής της ως γυναίκας.  Η ποιότητα ζωής της είναι η ίδια με της περιόδου πριν νοσήσει. Φέρεται, ντύνεται και αισθάνεται όπως πριν, αφού δεν φέρει καμία σωματική ένδειξη της ασθένειας.

Ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο βιολογικά, ως μια ασθένεια που είναι εστιασμένη σε ένα σημείο του γυναικείου σώματος. Κάθε ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά: Βιολογικά, συναισθηματικά – ψυχολογικά και κοινωνικά. Η γυναίκα που νοσεί, πέρα από τη νόσο, έχει να βιώσει την πιθανή απώλεια ενός τμήματος του σώματός της, το οποίο συμβολίζει και συνδέεται με  δύο καθοριστικές πτυχές της θηλυκής ύπαρξής της: Την ερωτική της υπόσταση και τη μητρότητα. Σύμμαχος και συνοδοιπόρος στην πορεία της προς τη θεραπεία είναι ο γιατρός, τον οποίο θα επιλέξει. Μαζί θα αντιμετωπίσουν τη νόσο, μαζί θα επιλέξουν τον ιδανικό τρόπο θεραπείας και αποκατάστασης. Η σχέση γιατρού – ασθενή είναι σχέση ζωής. Και για το λόγο αυτό πρέπει να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα την κάνουν να διαρκέσει: Ειλικρίνεια, κατανόηση, συναισθηματική αμοιβαιότητα, εμπιστοσύνη, ασφάλεια.

Golden Medical & Health Edition 2013