20161012_natasapazaiti1Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περισσότερες από 4.οοο Ελληνίδες θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Η εμφάνισή του είναι συχνότερη σε γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών όμως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες νεότερες γυναίκες γίνονται θύματα της νόσου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας ιδιαίτερος καρκίνος που η θεραπεία του έχει επίδραση όχι μόνο βιολογική αλλά και αισθητική και ψυχική και κοινωνική. Πέρα από τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας η γυναίκα πρέπει να διαχειριστεί και την αλλαγή στην μορφή του σώματος της. Το στήθος της, το σύμβολο της θηλυκής ύπαρξής της, τραυματίζεται αφήνοντας έντονα τα σημάδια της μάχης με τον καρκίνο. Η αυτοπεποίθησή της κλονίζεται και οι διαπροσωπικές σχέσεις διαταράσσονται στο οικογενειακό, το φιλικό και το εργασιακό της περιβάλλον. Ιδιαίτερα οι νεότερες γυναίκες αισθάνονται έντονα το φόβο της μη αποδοχής από το άλλο φύλο. Για το λόγο αυτό η χειρουργική θεραπεία του μαστού δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον χειρουργό σαν μια απλή αφαίρεση ενός όγκου ή τμήματος του μαστού ή απλά σαν μια μαστεκτομή. Κάθε καρκίνος του μαστού είναι διαφορετικός, όπως διαφορετική είναι κάθε γυναίκα. Οφείλουμε λοιπόν να σεβαστούμε τη μοναδικότητά της φροντίζοντας ταυτόχρονα με τη θεραπεία του καρκίνου να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει μία σειρά από τεχνικές που στόχο έχουν να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν την εικόνα του χειρουργημένου μαστού.

Προεγχειρητική συζήτηση
20161012_natasapazaiti2Η γυναίκα που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού βρίσκεται μπροστά σε έναν όγκο πληροφοριών. Πληροφορίες που αντλεί είτε από το διαδίκτυο είτε από πολλούς ειδικούς γιατρούς που επισκέπτεται για να πάρει γνώμη είτε ακόμη από φίλους, γνωστούς, συγγενείς που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα. Συχνά οι γυναίκες ασθενείς παραπονούνται ότι κάθε γιατρός τους προτείνει διαφορετική χειρουργική θεραπεία και τελικά δεν γνωρίζουν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τη δική τους περίπτωση. Συνήθως η ασθενής καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μία επέμβαση διατήρησης του μαστού (ογκεκτομή ή τεταρτεκτομή) και στη μαστεκτομή. Είναι αλήθεια ότι οι καρκίνοι σήμερα διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα το ποσοστό θεραπείας και η πιθανότητα υποτροπής να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης.
Υπάρχουν παράγοντες που καθορίζουν τις χειρουργικές προτάσεις του θεράποντος ιατρού. Τέτοιοι παράγοντες είναι το μέγεθος και η θέση του όγκου στο μαστό, το μέγεθος του μαστού, το είδος του καρκίνου και η ηλικία της ασθενούς σε συνάρτηση πάντα με την καθημερινότητα, τις συνθήκες και τις συνήθειες της ζωής της κάθε γυναίκας.

Η τελική επιλογή όμως ανήκει στην γυναίκα ασθενή. Ο χαρακτήρας, ο βαθμός άγχους, ο φόβος της υποτροπής σε συνδυασμό με τις αξίες και τις προτεραιότητες που θέτει στη ζωή της είναι αυτά που θα καθορίσουν την απόφασή της.

Επέμβαση διατήρησης μαστού και αισθητική αποκατάσταση
20161012_natasapazaiti3Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι επεμβάσεις διατήρησης του μαστού έχουν αντικαταστήσει σε σημαντικό ποσοστό τις μαστεκτομές. Κάποιες γυναίκες μένουν ικανοποιημένες από το χειρουργικό αποτέλεσμα. Κάποιες άλλες όμως υποφέρουν από την παραμόρφωση που η συγκεκριμένη χειρουργική θεραπεία προκάλεσε στο στήθος τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διατήρηση του μαστού οδήγησε σε ανισομαστία, βαθύ έλλειμμα ή δύσμορφη ουλή αποτελώντας βαρύ πλήγμα στη θηλυκότητά τους.

Σήμερα στη χειρουργική του μαστού έχει ενσωματωθεί η ογκοπλαστική χειρουργική μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η θεραπεία του καρκίνου του μαστού με καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτού του είδους η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές αναδιανομής και μετάθεσης του μαστικού αδένα για την αποκατάσταση του σχήματος και της μορφής του μαστού. Συχνά η θεραπεία του νοσούντος μαστού συνδυάζεται με την ταυτόχρονη αισθητική διόρθωση του άλλου με στόχο την επίτευξη συμμετρίας.

Μαστεκτομή και αποκατάσταση
Η ογκοπλαστική χειρουργική με διατήρηση του μαστού δεν είναι πάντα ογκολογικά η ενδεδειγμένη λύση ή η θεραπεία που επιλέγει η ασθενής. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε υγιείς και αισθητικά άρτιους μαστούς με καλοσχηματισμένες θηλές.

Πως επιτυγχάνεται αυτό;
20161012_natasapazaiti4• Όταν ο μαστός έχει μικρό μέγεθος: Με μαστεκτομή και άμεση αποκατάσταση με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ στον ίδιο χειρουργικό χρόνο
• Όταν ο μαστός έχει μεγάλο μέγεθος: Με μαστεκτομή και άμεση αποκατάσταση σε δύο χειρουργεία. Στο πρώτο χειρουργείο μετά τη μαστεκτομή τοποθετείται διατατήρας ιστών κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Στο δεύτερο γίνεται αντικατάσταση του διατατήρα ιστών με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης
• Σε ακτινοβολημένο μαστό χρησιμοποιούνται αυτόλογοι ιστοί (δηλ. μόσχευμα από τον πλατύ ραχιαίο ή τον ορθό κοιλιακό μυ) σε συνδυασμό με ένθεμα σιλικόνης. Καινοτομία στην αποκατάσταση του ακτινοβολημένου μαστού αποτελεί η τεχνική του lipofilling (σταδιακή μεταφορά λίπους από την κοιλιά ή τους γλουτούς στον ακτινοβολημένο μαστό). Με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο αναζωογονείται ο κατεστραμμένος από την ακτινοθεραπεία ιστός και επανακτά ελαστικότητα και όγκο. Αποφεύγονται έτσι οι εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση μυϊκών μοσχευμάτων που προκαλούν λειτουργικό έλλειμμα στη δότρια περιοχή. Αυτή η επανορθωτική χειρουργική μέθοδος πραγματοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα αποκλειστικά από τη χειρουργική μας ομάδα.

Η αποκατάσταση του μαστού ολοκληρώνεται με τη δημιουργία θηλής με δερματικούς κρημνούς και αναδημιουργία του φυσικού χρώματος της θηλής – θηλαίας άλω με ιατρικό τατουάζ θηλής.

Στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού η ασθενής έχει πολύτιμο σύμμαχο τον εξειδικευμένο χειρουργό μαστού. Ο χειρουργός μαστού οφείλει να γνωρίζει όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές τεχνικές ώστε να συζητήσει όλες τις πιθανές επιλογές, να εξηγήσει, να συμβουλεύσει και να προσφέρει ολιστική θεραπεία. Στέκεται δίπλα στην ασθενή στην πορεία για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας διασφαλίζοντας τη θηλυκότητα και την ομορφιά της.

Η μάχη κατά του καρκίνου του μαστού είναι μάχη ζωής. Μαζί θα τη δώσουμε και μαζί θα την κερδίσουμε.

Who is Who
Η γιατρός-χειρουργός Νατάσα Παζαΐτη με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού, είναι μία από τους πιο καταρτισμένους χειρουργούς μαστού στην Ελλάδα.

Απόφοιτος του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε την ειδικότητά της στη Γενική Χειρουργική από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Ογκοπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του μαστού στο St Thomas Hospital του King’s College του Λονδίνου στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και στις παθήσεις και στη Χειρουργική Μαστού στη Μονάδα Μαστού του Guys’ Hospital του King’s College και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην αποκατάσταση συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλω με ‘micropigmentation’ στο Finishing Touches Group της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει τεράστια εμπειρία στην διαγνωστική και επεμβατική χρήση υπερήχων μαστού και είναι η μοναδική στην Ελλάδα και από τους λίγους χειρουργούς στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση για την χρησιμοποίηση υπερήχων μαστού από το North Bristol NHS Trust-Southmead Hospital. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Μαστού της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Η εξειδίκευσή της πιστοποιήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού από το European Board of Breast Surgery.

Κάντε click εδώ για να δείτε το άρθρο σε μορφή pdf, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΖΑΪΤΗ
Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού, MD, PhD, FEBS
Ιατρείο: Κέντρο Υγείας Μαστού, Λεωφόρος Κηφισίας 49, Αμπελόκηποι, Tηλ.:6973000403,
www.natasapazaiti.gr
www.facebook.com/NatasaPazaitiBHC
Επιστημονική Διευθύντρια Μονάδας Μαστού Βιοκλινικής Αθηνών: Μ. Γερουλάνου 15 – Αμπελόκηποι