mastos2Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου και αποτελεί την  περισσότερo συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως.  Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι μια στις δέκα γυναίκες  θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.  Ωστόσο, παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται, παράλληλα αυξάνεται και η επιβίωση.  Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες  διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται απόλυτη θεραπεία. Οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι, τα νέα χημειοθεραπευτικά σχήματα με τις μοριακά στοχευμένες θεραπείες και η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα επώδυνο γεγονός που ακόμη και μετά από τη θεραπεία αφήνει πληγές, ερωτηματικά, ανησυχία, φόβο. Σήμερα όμως η ποιότητα ζωής των γυναικών μετά από την μάχη με τον καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η χειρουργική θεραπεία σπάνια πια είναι ακρωτηριαστική και έχει γίνει πιο συντηρητική. Οι ολικές μαστεκτομές πραγματοποιούνται σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει ογκολογική ασφάλεια και πλήρως αισθητικό αποτέλεσμα. Οι μεγάλες μετεγχειρητικές ουλές, οι δυσμορφίες και η ασυμμετρία των μαστών ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η εικόνα της γυναίκας για τον εαυτό της μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν αλλάζει. Με την αποθεραπεία της, ανακτά πλήρως τη θηλυκότητα και την αυτοεκτίμησή της. Συνεχίζει να αγαπά το σώμα της και να το φροντίζει. Η εποχή των στηθόδεσμων με τα προθέματα τελειώνει. Η επανορθωτική χειρουργική σε συνδυασμό με τις ογκοπλαστικές τεχνικές αποκατάστασης πετυχαίνουν να διατηρούν το φυσικό σχήμα και το μέγεθος του μαστού. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτές μπορούν να συνεχίσουν να ακολουθούν τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις χωρίς ενδοιασμούς, φόβους και το αίσθημα ενοχής ότι πρέπει κάτι να κρύψουν.  Τα ντεκολτέ φορέματα και οι μπλούζες, ακόμα και το μπικίνι στην παραλία, όλα αυτά που πριν λίγο καιρό θεωρούνταν απαγορευτικά, είναι τώρα πια αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας τους, όπως ήταν και πριν νοσήσουν.  Η ζωή τους συνεχίζεται με τον ίδιο φυσιολογικό ρυθμό αφού δεν φέρουν καμία σωματική ένδειξη της ασθένειας.

Ποιές είναι οι μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού μετά από χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

Στην ολική μαστεκτομή υπάρχουν τρεις μέθοδοι:

  1. Η τοποθέτηση διατατήρα ιστού κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ αμέσως μετά την μαστεκτομή. Ο διατατήρας γεμίζει σταδιακά με φυσιολογικό ορό προκειμένου να διαταθεί ο μυς και το δέρμα που θα αποτελέσουν τη θήκη του νέου μαστού. Μετά από λίγους μήνες και αφού ολοκληρωθεί και οποιαδήποτε επικουρική θεραπεία (χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία) ο διατατήρας με μία δεύτερη, αλλά μικρή, επέμβαση αφαιρείται και αντικαθίσταται από μόνιμο ένθεμα σιλικόνης. Υπάρχουν σήμερα ενθέματα σιλικόνης εξαιρετικής ποιότητας που δεν φθείρονται και δεν δημιουργούν επιπλοκές. Επιπλέον η μεγάλη ποικιλία σε σχήμα και μέγεθος προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας μαστού παρόμοιου με τον υγιή. Στον ίδιο χρόνο, ή τρεις μήνες αργότερα, με τοπική αναισθησία, είναι δυνατή και η αποκατάσταση της θηλής από δερματικό κρημνό του μαστού. Η φυσιολογική εικόνα του μαστού ολοκληρώνεται αμέσως μετά με τατουάζ θηλής-θηλαίας άλω. Το τατουάζ θηλής γίνεται ανώδυνα με ειδικές ακίνδυνες χρωστικές ουσίες. Η σωστή εφαρμογή του απαιτεί ειδικό ιατρικό μηχάνημα και επιστημονική εκπαίδευση. Αυτή είναι η πιο απλή και διαδεδομένη μέθοδος που εφαρμόζεται στο εξωτερικό αλλά πλέον και στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία.
  2. Χρησιμοποίηση μυοδερματικών κρημνών από τη ράχη, την κοιλιά ή από τους γλουτούς. Οι επεμβάσεις αυτές είναι πιο πολύπλοκες και απαιτητικές και χρησιμοποιούνται κυρίως όταν δεν υπάρχει δυνατότητα διάτασης του δέρματος στο θωρακικό τοίχωμα για την τοποθέτηση σιλικόνης. Η ακτινοθεραπεία που εφαρμόζεται μερικές φορές χωρίς να έχει προηγηθεί τοποθέτηση διατατήρα ιστού έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του και να γίνεται άκαμπτο και σκληρό. Ακόμη και τότε όμως η επανορθωτική χειρουργική δίνει λύση.
  3. Συνδυασμός μυοδερματικού κρημνού και ταυτόχρονα τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης στην θήκη που δημιουργείται από τον μυοδερματικό κρημνό. Χρησιμοποιείται όταν το υποδόριο λίπος δεν είναι επαρκές για να προσδώσει επιθυμητό μέγεθος και σχήμα στον νέο μαστό που θα δημιουργηθεί.

Τί γίνεται όμως με τις μερικές μαστεκτομές και τις ογκεκτομές;

Υπάρχει σήμερα μία πληθώρα τεχνικών που βασίζονται στη μετάθεση ή την αναδιανομή ιστού από τον υπόλοιπο μαστό, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργείται μετά από την αφαίρεση του καρκίνου και να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σχήμα και μέγεθος του χειρουργημένου μαστού. Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από το μέγεθος του καρκίνου, το μέγεθος του μαστού καθώς και την θέση του καρκίνου στο μαστό. Σε πολλές περιπτώσεις οι επεμβάσεις αυτές συνδυάζονται και με σμίκρυνση ή ανόρθωση του υγιούς μαστού προκειμένου να επιτευχθεί συμμετρία. Ο σύγχρονος χειρουργός μαστού γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει ογκολογικά τον καρκίνο σωστά με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση αλλά και πώς να αποκαταστήσει την εικόνα του μαστού με υψηλή ασφάλεια και αισθητική.

Η σημασία της πρόληψης.

Κάθε γυναίκα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση, τόσο προς τον εαυτό της όσο και προς αυτούς που αγαπά, να παρακολουθεί το σώμα της και τις μεταβολές του.  Η αυτοεξέταση σε μηνιαία βάση βοηθά στην εξοικείωση με το σώμα της και στην παρακολούθηση των όποιων πιθανών αλλαγών στην υφή των μαστών της.

Η κλινική εξέταση από ειδικευμένο στη νόσο ιατρό μετά το 25ο έτος της ηλικίας  βοηθά στην ανίχνευση αλλοιώσεων, που δύσκολα θα εντόπιζε μόνη της και στην απόκτηση της σωστής επιστημονικής πληροφόρησης για τους εξατομικευμένους τρόπους πρόληψης της νόσου σύμφωνα με το οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής της κάθε γυναίκας.

Μετά το 40ο έτος της ηλικίας είναι επιβεβλημένος, ακόμα και στις απόλυτα υγιείς γυναίκες, ο τακτικός μαστολογικός έλεγχος με κλινική εξέταση και ψηφιακή  μαστογραφία. Σήμερα μία νέα επαναστατική διαγνωστική μέθοδος, το Τεστ ΠΑΠ Μαστού, εξασφαλίζει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αναγνωρίζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί δίνοντας την δυνατότητα σχεδιασμού πρόληψης και παρακολούθησης. Το Τεστ ΠΑΠ μαστού είναι κυτταρολογική εξέταση υγρού από τη θηλή, και ανιχνεύει καρκινικά ή άτυπα κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που έχουν αρχίσει να μην διαιρούνται φυσιολογικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.  Η εντελώς ανώδυνη αυτή εξέταση, χωρίς πόνο και έκθεση σε ακτινοβολία, αποτελεί το πιο σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο για τον έλεγχο της υγείας των μαστών και αφορά όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών.

Η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει στις γυναίκες τη δυνατότητα να βασίσουν την υγεία τους στην πρόληψη. Κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να νικήσει τον καρκίνο όχι επειδή θα ξαναγίνει υγιής, αλλά επειδή θα παραμείνει υγιής. Και όταν μία γυναίκα νικά τον καρκίνο, κερδίζει την ζωή, που είναι όμορφη σαν την Γυναίκα.

 

 

Περιοδικό Medvoi Φεβρουάριος 2013