Η κλινική εξέταση μαστών από ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις ρουτίνας που θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα.

Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει έναν πολύ πρώιμο καρκίνο με τη μορφή μικροαποτιτανώσεων, όμως μπορεί να μην εντοπίσει ένα μεγάλο καρκίνο σε γυναίκα με πυκνούς μαστούς. Ένα ποσοστό 10% των καρκίνων του μαστού δεν φαίνονται στη μαστογραφία. Επιπλέον, ο  υπέρηχος μαστών εάν δεν γίνεται στοχευμένα (σε κάποιο συγκεκριμένο και ύποπτο σημείο της μαστογραφίας) δεν προσφέρει σημαντικό όφελος. Συχνά βλάβες στο μαστό μένουν αδιάγνωστες ή υποεκτιμούνται όταν οι πληροφορίες προέρχονται μόνο από στοιχεία που παρέχουν οι απεικονιστικές εξετάσεις.
Η κλινική εξέταση μαστών από ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο είναι απαραίτητη μετά τις απεικονιστικές εξετάσεις. Η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό και η αξιολόγηση  των εξετάσεων που θα προσκομίσει η γυναίκα ανεβάζει το ποσοστό της διαγνωστικής ακρίβειας στο 100%.

Ο σύγχρονος ειδικός χειρουργός  μαστού-μαστολόγος πρέπει να είναι εκπαιδευμένος στην χρήση υπερήχων μαστού και να μπορεί να τον χρησιμοποιεί στο ιατρείο του πάντα σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση . Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί:

 • να επιβεβαιώσει εάν μία ψηλαφητή περιοχή του μαστού αντιστοιχεί σε απλό λιπώδη ή πυκνό αδενικό ιστό ή σε κάποιο διακριτό μόρφωμα
 • να εκτιμήσει εάν ένα μόρφωμα είναι συμπαγές ή κυστικό, να αξιολογήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να δώσει άμεσα στην γυναίκα που έχει σύμπτωμα την πιθανή διάγνωση
 • να πραγματοποιήσει την ίδια στιγμή διαγνωστική παρακέντηση ενός μορφώματος, παροχέτευση κύστης, βιοψία με λεπτή βελόνα-FNA και βιοψία με κόπτουσα βελόνα-Core biopsy.

A6662766Στο Κέντρο Υγείας Μαστού η ειδική  χειρουργός μαστού-μαστολόγος Νατάσα Παζαϊτη, είναι η μοναδική στην Ελλάδα, και από  τους λίγους χειρουργούς στον κόσμο, που έλαβε διεθνή πιστοποίηση  για τη χρήση υπερήχων μαστού. Συνδυάζει πάντα την κλινική εξέταση των μαστών με υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας προκειμένου να αξιολογήσει ψηλαφητές και μη ψηλαφητές περιοχές του μαστού αλλά και να εκτιμήσει προσωπικά τις απεικονιστικές εξετάσεις που έχει κάνει ήδη μία γυναίκα. Εξετάζει με αυτόν τρόπο περισσότερες από 2000 γυναίκες τον χρόνο με απόλυτη διαγνωστική ακρίβεια.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η κλινική εξέταση μαστών;

Η κλινική εξέταση μαστών αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών.  Μέχρι την ηλικία των 30 ετών  θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 2-3 χρόνια. Από την ηλικία όμως των 30 ετών θα πρέπει να γίνεται ετησίως.

Οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή/και ωοθηκών θα πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού που τις παρακολουθεί.


shutterstock_222527323Πότε πρέπει να γίνεται η κλινική εξέταση μαστών;

Η κλινική εξέταση μαστών είναι καλύτερα να γίνεται μεταξύ της 6ης και της 12ης ημέρα του κύκλου. Μόλις, δηλαδή, έχει τελειώσει η περίοδος και πριν την ωορρηξία.  Η πραγματοποίηση της εξέτασης αυτήν την καθορισμένη περίοδο προτείνεται επειδή οι μαστοί της γυναίκας κατά την διάρκεια της περιόδου, αλλά και μερικές μέρες πριν την περίοδο, είναι πρησμένοι και εξαιρετικά ευαίσθητοι καθιστώντας την ψηλάφηση επώδυνη για την γυναίκα και δυσχερή για τον ιατρό.

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε κλινική εξέταση μαστών οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.

Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτώ τον ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο;

Υπάρχουν σημεία και συμπτώματα στον μαστό που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν:

 • Επίμονος πόνος στον ένα μαστό
 • Οίδημα ή φλεγμονή
 • Ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού και πληγή που δεν κλείνει
 • Έκκριμα θηλής
 • Εισολκή θηλής
 • Ψηλαφητή περιοχή/μόρφωμα στον μαστό
 • Ρίκνωση του δέρματος
 • Αλλαγή του σχήματος του μαστού
 • Ψηλαφητή μάζα στη μασχάλη

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να κλείσετε αμέσως ραντεβού με τον ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο.