Η νόσος Paget της θηλής είναι μία σπάνια οντότητα που προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες. Πρόκειται για καρκίνο που βρίσκεται στους γαλακτοφόρους πόρους κάτω από τη θηλή. Εμφανίζεται ως χρόνιο έκζεμα στη θηλή και τη θηλαία άλω, με δημιουργία εφελκίδων, κάψιμο, κνησμό και τσούξισμο στη θηλή. Τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρούν με εφαρμογή τοπικών καταπραϋντικών αλοιφών. Το έκζεμα στη θηλή δημιουργείται από την παρουσία των καρκινικών κυττάρων που διηθούν τη θηλή και την επιδερμίδα της γύρω περιοχής.

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Paget της θηλής;

Η έναρξη των συμπτωμάτων συνήθως προηγείται 6 μήνες από την εμφάνιση του όγκου κάτω από τη θηλή. Γι αυτό μόλις μία γυναίκα αντιληφθεί έκζεμα στη θηλή της που δεν υποχωρεί σύντομα με απλές αλοιφές θα πρέπει να επισκεφτεί τον ειδικό γιατρό μαστού. Η βιοψία δέρματος θηλής θα θέσει την διάγνωση. Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Αφαιρείται ένα πολύ μικρό τμήμα από το δέρμα της θηλής και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Πώς θεραπεύεται η νόσος Paget της θηλής του μαστού

Η μαστεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία της νόσου Paget της θηλής. Ωστόσο εάν το μέγεθος του καρκίνου κάτω από τη θηλή είναι μικρό μπορεί να διατηρηθεί ο μαστός και να γίνει ευρεία εκτομή του όγκου που να περιλαμβάνει τη θηλή και ένα κεντρικό τμήμα του μαστού. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χορηγείται ανάλογα με το μέγεθος και τους μοριακούς δείκτες του καρκίνου.

 Η πρόγνωση των ασθενών με νόσο Paget της θηλής εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και είναι ίδια με τους άλλους καρκίνους του μαστού.