Συντηρητικές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού
Τα τελευταία χρόνια οι συντηρητικές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού αποτελούν την ενδεδειγμένη θεραπεία στην αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Από τη δεκαετία του 1970, ο Fisher στην Αμερική και ο Veronesi στην Ιταλία, επέλεξαν την πραγματοποίηση ογκεκτομών σε συνδυασμό με μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού σταδίου Ι και ΙΙ. Όταν το 2002 δημοσιεύθηκαν τα 20ετή αποτελέσματα μεγάλων τυχαιοποιημένων μελετών, οι οποίες έδιναν το ίδιο ποσοστό επιβίωσης σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή και σε εκείνες που υποβλήθηκαν σε ογκεκτομή και συμπληρωματική ακτινοθεραπεία, οι συντηρητικές επεμβάσεις καθιερώθηκαν ως η ενδεδειγμένη θεραπεία στην αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού.
Στις συντηρητικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται η ογκεκτομή και η τεταρτεκτομή. Σχεδόν πάντα ακολουθεί ακτινοθεραπεία. Στόχος των συντηρητικών επεμβάσεων είναι η ογκολογική ασφάλεια του/της ασθενούς και η επίτευξη φυσιολογικής εμφάνισης του μαστού μετά το πέρας της θεραπείας.
α. Ογκεκτομή
Η ογκεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου μαζί με μία νησίδα υγιούς ιστού γύρω από τον όγκο. Το όριο εκτομής υγιούς ιστού δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Επαρκές όριο εκτομής θεωρείται το 1χιλ. ωστόσο το ασφαλές όριο εκτομής ορίζεται >1εκ. Σε μη ψηλαφητές βλάβες ο εντοπισμός της νεοπλασίας γίνεται με στερεοτακτική τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού.
β. Τμηματεκτομή ή τεταρτεκτομή
Τμηματεκτομή είναι η αφαίρεση του όγκου μαζί με μία ευρύτερη περιοχή γύρω από τον όγκο που περιλαμβάνει μέχρι και το ¼ του παρεγχύματος του μαστού.
Πότε επιλέγουμε την ογκεκτομή ή τεταρτεκτομή
Οι επεμβάσεις διατήρησης μαστού προτιμούνται σε όγκους μικρότερους από 4cm και σε μαστό μεγάλου μεγέθους ώστε να μπορεί ταυτόχρονα να αποκατασταθεί το σχήμα του με ογκοπλαστικές τεχνικές.
Απόλυτη αντένδειξη αποτελούν οι πoλυκεντρικοί όγκοι καθώς και η εκτεταμένη διήθηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων.