Home Νέα Άρθρα Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και σε...

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε είναι η φροντίδα της υγείας μας

np-volta

 

Όλες οι γυναίκες έχουμε βιώσει πολλές φορές στο φιλικό και κοινωνικό μας περιβάλλον την ανησυχία, την αγωνία, το φόβο, ακόμα και την απόγνωση εκείνων που προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού. Έχουμε βιώσει τα αρνητικά συναισθήματα που συνδυάζονται με το φόβο του αγνώστου και των συνεπειών που μπορεί η νόσος να επιφέρει στην καθημερινότητα κάθε γυναίκας στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον της. Ως γυναίκα και εγώ κατανοώ τα συναισθήματα αυτά. Ως ιατρός χειρουργός μαστού συστρατεύομαι μαζί τους ώστε η μάχη αυτή να εξελιχθεί σε νίκη.

Νατάσα Παζαΐτη «Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε είναι η φροντίδα της υγείας μας»

Ο καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος είναι μία γονιδιακή νόσος. Δημιουργείται από γονιδιακές βλάβες που σχετίζονται με την κυτταρική λειτουργία και προκαλούν την αύξηση και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον οργανισμό μας. Αυτές οι βλάβες μπορεί να οφείλονται είτε σε κληρονομικότητα είτε να είναι αποτέλεσμα βλαβερών περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ίδιος σε όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερους τρόπους ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Κάθε καρκίνος του μαστού έχει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα, το δικό του μοριακό προφίλ, που επιβάλλει την ιδιαίtερη αντιμετώπισή του. Όμως και κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Είναι διαφορετική στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να νοσήσει ή, ακόμα, και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ίδια τη νόσο και τις παραμέτρους της. Είναι διαφορετική στον τρόπο που αντιδρά σε αυτή τη δοκιμασία. Έχοντας ως γνώμονα αυτή τη διαφορετικότητα, οι σύγχρονοι χειρουργοί μαστού δημιουργούμε σε συνεργασία με την κάθε ασθενή το εξατομικευμένο σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου που θα εξασφαλίζει το καλύτερο και ολιστικότερο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η σύντομη, ασφαλής και ανώδυνη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική ανάρρωση.

Η αρχή της θεραπείας είναι η πρόληψη
Ο χειρουργός μαστού σχεδιάζει το εύρος, το είδος και τη συχνότητα των διαγνωστικών εξετάσεων με βάση το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό σας. Το προσαρμόζει στις συνήθειες, στον τρόπο ζωής, στις επιλογές, ακόμα και στο χαρακτήρα σας, με οδηγό τις προσωπικές σας ενδείξεις αλλά και τις σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις για την ανίχνευση της νόσου. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος εξασφαλίζει ότι, ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης καρκίνου, ο εντοπισμός θα γίνει σε τόσο πρώιμο στάδιο ώστε με ελάχιστη χειρουργική και φαρμακευτική παρέμβαση να επιτυγχάνεται η απόλυτη θεραπεία.

Το οπλοστάσιο της πρόληψης
Η αυτοψηλάφηση από την ηλικία των 25 ετών, ο κλινικός έλεγχος και το υπερηχογράφημα μαστού από την ηλικία των 30 και η ετήσια ψηφιακή μαστογραφία από την ηλικία των 40, είναι οι επιβεβλημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι που οφείλει να κάνει κάθε γυναίκα στην πορεία της ζωής της. Στις κλασικές διαγνωστικές εξετάσεις προστίθεται μία νέα πρωτοποριακή εξέταση. Tο NAF (Nipple Aspirate Fluid) Τεστ ΠΑΠ Μαστού είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος αξιολόγησης του κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού που οφείλουμε στον διεθνούς αναγνώρισης ερευνητή-ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου (1959). Το τεστ ΠΑΠ μαστού συνιστά μία μη ε- πεμβατική, ανώδυνη και σύντομη σε διάρκεια, κυτταρική εξέταση των εκκριμάτων της θηλής του μαστού. Η εξέταση αυτή επιτελείται μέσω μιας πλήρως αυτοματοποιημένης συσκευής (HALO) και μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες που θα εμφανισθούν ως καρκίνος σε μία μαστογραφία μετά από 8 χρόνια. Ενδείκνυται σε γυναίκες που ανήκουν στο ηλικιακό εύρος 25-55 ετών.

Ογκοπλαστική και επανορθωτική χειρουργική του μαστού
Η ογκοπλαστική χειρουργική έχει ενσωματωθεί στη θεραπευτική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη θεραπεία από τη νόσο αλλά και τη διατήρηση της εικόνας του χειρουργημένου μαστού με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στην ογκοπλαστική εφαρμόζεται ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών τεχνικών μετάθεσης και αναδιανομής του μαζικού ιστού με στόχο να αποκατασταθεί το σχήμα και ο όγκος του μαστού με τον ογκολογικά ασφαλή και αισθητικά άρτιο τρόπο. Η ογκοπλαστική χειρουργική συχνά περιλαμβάνει και τη διόρθωση της ασυμμετρίας, η οποία δημιουργείται στον ετεrόπλευρο μαστό, με μειωτική ή ανορθωτική επέμβαση. Η ογκοπλαστική χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται όταν γίνεται ογκεκτομή, όταν δηλ. αφαιρείται ο όγκος με ένα τμήμα του μαστού. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που επιβάλλεται μαστεκτομή, η επανορθωτική χειρουργική με τις εξελιγμένες τεχνικές της δίνει την δυνατότητα της πλήρους αποκατάστασης του χειρουργημένου μαστού. Στην επανορθωτική χειρουργική χρησιμοποιούμε είτε αλλοπλαστικά (δηλ. ξένα υλικά όπως διατατήρες, ενθέματα σιλικόνης και ειδικά πλέγματα) είτε αυτόλογους ιστούς (δηλ. ιστούς από το σώμα της ασθενούς π.χ. την κοιλιά, τη ράχη, τους γλουτούς κλπ.). Η εικόνα του μαστού συμπληρώνεται ιδανικά με την ανάπλαση θηλής – θηλέας άλω με τη μέθοδο του ιατρικού τατουάζ θηλής.

Ιατρική δερματοστιξία – Medical tattooing
Το ιατρικό τατουάζ θηλής είναι η τεχνητή αναδημιουργία του χρώματος του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω. Αποτελεί ιατρική εφαρμογή του καλλιτεχνικού τατουάζ. Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτοποριακές, ως σύλληψη, αλλά και πιο εξελιγμένες, από τεχνικής άποψης, ιατρικές μεθόδους.

Το ιατρικό τατουάζ θηλής – θηλαίας άλω είναι ένας μόνιμος, απλός και αποτελεσματικός τρόπος να επαναφέρουμε το φυσικό χρώμα στη θηλή. Είναι ανώδυνη και ογκολογικά ασφαλής μέθοδος. Υποαλλεργικές χρωστικές ουσίες εισέρχονται στο δέρμα, με τη βοήθεια μικρών ανεπαίσθητων βελόνων (micropigmentation) που χρωματίζουν τη θηλή προσφέροντας μόνιμο και εξαιρετικά φυσικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιατρική δερματοστιξία μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα για την αποκατάσταση του αποχρωματισμού μικρών περιοχών του δέρματος λόγω λεύκης καθώς και για την επανόρθωση ουλών και ραγάδων.

Νατάσα Παζαΐτη «Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε είναι η φροντίδα της υγείας μας»

Η σχέση γιατρού-ασθενή είναι σχέση ζωής
Οι σύγχρονοι χειρουργοί μαστού αναπτύσσουμε μια σχέση διαρκείας, μια σχέση ζωής με την κάθε ασθενή. Φροντίζουμε ώστε να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη σχέση με τις ασθενείς μας προκειμένου να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης. Τις ενθαρρύνουμε να συζητούν ανοιχτά τις λεπτομέρειες των συμπτωμάτων που βιώνουν και να λύνουν όλες τις απορίες τους ώστε να νιώθουν τη σιγουριά ότι οι συστάσεις μας είναι στοχευμένες και εξατομικευμένες, ότι αφορούν στη δική τους μοναδική περίπτωση. Στόχος μας είναι όχι μόνο να προσφέρουμε θεραπεία στη νόσο με τα πιο σύγχρονα ιατρικά εργαλεία αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η ασθενής να ανακτήσει τη σωματική και ψυχική της ευεξία. Περπατάμε μαζί, βήμα-βήμα, στο μονοπάτι της αντιμετώπισης της νόσου και της ανάρρωσης Η σχέση γιατρού-ασθενή οφείλει να βασίζεται στην κατανόηση, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την συναισθηματική αμοιβαιότητα. Και αυτά είναι τα θεμέλια μιας σχέσης ζωής.

Who is Who
Η Νατάσα Παζαΐτη είναι μία από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού. Σπούδασε στο τμήμα της Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 2004. Πήρε την ειδικότητά της στη Γενική Χειρουργική από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Ογκοπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του μαστού στο St Thomas Hospital του King’s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και στις παθήσεις και στη Χειρουργική Μαστού στη Μονάδα Μαστού του Guys’ Hospital του King’s College και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην αποκατάσταση συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλω με ‘micropigmentation’ στο Finishing Touches Group της Μεγάλης Βρετανίας. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Μαστού της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Η εξειδίκευσή της πιστοποιήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού από το European Board of Breast Surgery. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων διαγνωστικής προσέγγισης και χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού στην Αθήνα, το Μιλάνο και το Παρίσι. Επιπροσθέτως έχει εκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο University of Dundee και στο European Institute of TeleSurgery στο Στρασβούργο.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΖΑΪΤΗ: Γενική Χειρουργός – Ειδική Χειρουργός Μαστού
Tηλ.: 6973000403, www.natasapazaiti.gr, https://www.facebook.com/NatasaPazaitiBHC/