Τι είναι ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος του Μαστού

Είναι ο καρκίνος που δεν εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς και στον οποίο απουσιάζει η πρωτεΐνη HER2. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξή του δεν τροφοδοτείται από τα οιστρογόνα και δεν επηρεάζεται από την πρωτεΐνη HER2. Ο καρκίνος αυτός είναι άγνωστο ακόμη πως αναπτύσσεται και ποιοι είναι οι μηχανισμοί που οδηγούν στην πρόοδο του. Κι ενώ στους καρκίνους που εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς ή/και την πρωτεΐνη HER2 υπάρχει στοχευμένη θεραπεία που μπορεί να τους καταστείλει και να τους εξαφανίσει, στον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα και αντιμετωπίζεται με την κλασσική χημειοθεραπεία.

 

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Τριπλά Αρνητικού Καρκίνου του Μαστού

 • Αφορά το 20% των Καρκίνων του Μαστού.
 • Εμφανίζεται συχνά σε νεαρές ηλικίες.
 • Σε μεγάλο ποσοστό συνδέεται με μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1 που ευθύνεται για τον Κληρονομικό Καρκίνο Μαστού και Ωοθηκών.
 • Είναι συχνότερο στις Αφροαμερικάνες και στις γυναίκες Ισπανικής καταγωγής.
 • Είναι επιθετικός καρκίνος
 • Μεγαλώνει γρήγορα και συχνά η διάγνωσή του γίνεται στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο τακτικών προληπτικών ελέγχων.
 • Στον υπέρηχο εμφανίζεται ως ομαλά περιγεγραμμένος όγκος με σαφή όρια και μιμείται το ινοαδένωμα.
 • Οι μεταστάσεις στους λεμφαδένες της μασχάλης δεν είναι συχνές. Ωστόσο μπορεί γρήγορα να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις (πνεύμονες, ήπαρ, εγκέφαλο).

 

Ποια είναι η θεραπεία του Τριπλά Αρνητικού Καρκίνου του Μαστού

Χειρουργική θεραπεία:

Εάν το μέγεθος του καρκίνου είναι μικρό και βρίσκεται σε περιφερική θέση μέσα στον μαστό προτιμάται η ογκεκτομή και ακολουθεί ακτινοθεραπεία.

Εάν ο καρκίνος βρίσκεται κεντρικά στον μαστό κάτω από  την θηλή επιλέγουμε την ολική μαστεκτομή χωρίς ακτινοθεραπεία. Εάν όμως υπάρχουν μεταστάσεις στους μασχαλιαίους λεμφαδένες ακολουθεί ακτινοθεραπεία.

Εάν οι λεμφαδένες της μασχάλης είναι κλινικά μη ψηλαφητοί κάνουμε βιοψία λεμφαδένα φρουρού παράλληλα με την ογκεκτομή ή την μαστεκτομή.

 

Χημειοθεραπεία

Ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος του Μαστού, ακόμη και αν το μέγεθος του είναι μικρό <1εκ, αντιμετωπίζεται πάντα με χημειοθεραπεία.

Εάν το μέγεθός του καρκίνου είναι >2εκ ή σε κάποιες περιπτώσεις και μικρότερο είναι προτιμότερο να χορηγείτε πρώτα η χημειοθεραπεία –προεγχειρητική χημειοθεραπεία– και μετά να ακολουθεί η χειρουργική θεραπεία. Ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος του Μαστού σε ποσοστό που φτάνει το 60% μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με την χημειοθεραπεία. Αυτό ονομάζεται «πλήρης ανταπόκριση του όγκου στην χημειοθεραπεία» και είναι πολύ σημαντικό για την ασθενή, γιατί καθορίζει την πρόγνωση όσον αφορά την πιθανότητα υποτροπής και επιβίωσης. Εάν στην ιστολογική εξέταση που θα ακολουθήσει μετά από το χειρουργείο δεν βρεθούν καθόλου καρκινικά κύτταρα στον μαστό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επανεμφανιστεί.

Τι θα πρέπει να προσέχετε !!!

 • Εάν είστε πάνω από 30 χρονών και εμφανιστεί ξαφνικά ένα μόρφωμα στον μαστό σας, ακόμη και εάν έχει καλοήθη χαρακτηριστικά και μοιάζει με ινοαδένωμα, θα πρέπει να υποβληθείτε σε βιοψία με βελόνα. Μόνο η ιστολογική εξέταση μπορεί να θέσει την διάγνωση.
 • Εάν διαγνωσθείτε με Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο του Μαστού να αναζητήσετε εξειδικευμένο μαστολόγο για να έχετε σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
 • Ακόμη και εάν ο Τριπλά Αρνητικός Καρκίνος του Μαστού είναι πιο επιθετικός σε σύγκριση με τους άλλους καρκίνους, ακόμα και εάν δεν είναι γνωστοί οι μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξή του, ακόμα και εάν δεν υπάρχει ειδική στοχευμένη θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν πολλά σύγχρονα χημειοθεραπευτικά σχήματα που μπορούν να προσφέρουν ίαση και μακρά επιβίωση.
 • Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη θεραπεία