Τι είναι η βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα

A6662720newΗ βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα είναι μία ελάχιστη επεμβατική βιοψία που δεν χρειάζεται χειρουργείο ούτε και τοπική αναισθησία. Πραγματοποιείται είτε σε ψηλαφητά είτε σε μη ψηλαφητά μορφώματα που έχουν αναγνωριστεί στον μαστό μετά από ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για ένα κακόηθες ή καλοήθες μόρφωμα.

 

Πώς πραγματοποιείται η βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα

Μία λεπτή βελόνα μεγέθους 21G – όπως αυτήν που γίνεται η αιμοληψία- εισάγεται στο σημείο της βλάβης με την βοήθεια υπερήχου. Η άκρη της βελόνας αναρροφά κύτταρα από το ύποπτο μόρφωμα τα οποία στα συνέχεια τα στρώνουμε σε ένα γυάλινο πλακάκι και τα εξετάζει στο μικροσκόπιο ο ειδικός κυτταρολόγος.

Η εξέταση διαρκεί 10 λεπτά, είναι ανώδυνη και αναίμακτη.

 

Σε πόσο καιρό βγαίνει το αποτέλεσμα

Η κυτταρολογική ανάλυση της βιοψίας μαστού με λεπτή βελόνα συνήθως ολοκληρώνεται σε λιγότερο από τρεις ημέρες και η γυναίκα ασθενής ενημερώνεται  λεπτομερώς για το αποτέλεσμα της βιοψίας.

 

A6662633_newΠόσο αξιόπιστη είναι η βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα

Η βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα σε ένα μόρφωμα  μπορεί να αναγνωρίσει καρκινικά ή άτυπα κύτταρα (δηλ κύτταρα που έχουν αρχίσει να εξαλλάσσονται). Δεν μπορεί να μας δώσει περισσότερες και λεπτομερέστερες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας βλάβης στον μαστό. Μπορεί όμως να μας κατευθύνει για το εάν η βλάβη αυτή πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι. Η βιοψία αυτή είναι πολύ αξιόπιστη καθώς σύμφωνα με την βιβλιογραφία το ποσοστό λάθους είναι μικρότερο από 0,2%.

 

Τι αποτελέσματα μας δίνει η βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα

Τα διαγνωστικά αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης με λεπτή βελόνα κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες:

Αποτέλεσμα Διαχείρηση
C1=ανεπαρκές υλικό Επανάληψη βιοψίας
C2=καλοήθη κύτταρα Παρακολούθηση
C3=ύποπτα κύτταρα αλλά μάλλον καλοήθη Παρακολούθηση ή χειρουργική αφαίρεση
C4= ύποπτα κύτταρα μάλλον κακοήθη Χειρουργική αφαίρεση
C5= κακοήθη κύτταρα Ογκολογική χειρουργική αφαίρεση

 

Τι πρέπει να προσέξεις!

Η βιοψία μαστού με λεπτή βελόνα είναι μία απλή, ανώδυνη και αξιόπιστη διαδικασία όταν γίνεται από έμπειρο γιατρό και απόλυτα εξοικειωμένο με την τεχνική της βιοψίας. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της εξέτασης θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντοτε με την βοήθεια υπερήχου. Ακόμη και εάν το μόρφωμα είναι κλινικά ψηλαφητό δεν θα πρέπει να εισάγεται η βελόνα  χωρίς υπερηχογραφική καθοδήγηση γιατί υπάρχει κίνδυνος τα κύτταρα που θα ληφθούν να μην προέρχονται από το μόρφωμα που μας ενδιαφέρει και το αποτέλεσμα της βιοψίας να είναι ψευδές.

Στο Κέντρο Υγείας Μαστού  χρησιμοποιούμε πάντοτε υπέρηχο υψηλής ευκρίνειας για τον εντοπισμό του μορφώματος και την καθοδήγηση της βελόνας βιοψίας. Οι συνεργαζόμενοι κυτταρολόγοι είναι οι εμπειρότεροι και περισσότερο εξειδικευμένοι στις παθήσεις του μαστού. Η Νατάσα Παζαϊτη πραγματοποιεί περισσότερες από 300 βιοψίες με λεπτή βελόνα τον χρόνο με απόλυτη επιτυχία.