ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΕΣ

Η καλύτερη κατανόηση της βιολογικής συμπεριφοράς του καρκίνου του μαστού και του μηχανισμού που οδηγεί σε υποτροπές, άνοιξε τον δρόμο για πιο συντηρητικές μαστεκτομές που προσφέρουν ταυτόχρονα ογκολογική ασφάλεια και καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια η Υποδόρια Μαστεκτομή και η Μαστεκτομή με Διατήρηση του Συμπλέγματος Θηλή-Θηλαία Άλως κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μία αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

 |————————–|

(Α) Υποδόρια Μαστεκτομή (Skin-Sparing Mastectomy)

 Σήμερα, αποτελεί μία ευρέως αποδεκτή και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν ταυτόχρονα επιχειρείται πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Περιλαμβάνει την τυπική μαστεκτομή με την αφαίρεση του συμπλέγματος θηλή-θηλαία άλως με ταυτόχρονη, όμως, διατήρηση όλου του δέρματος του μαστού, το οποίο χρησιμοποιείται ως θήκη για την τοποθέτηση του ενθέματος.

Πότε επιλέγουμε την υποδόρια μαστεκτομή

  • Σε καρκίνους με μέγεθος μικρότερο από 4 εκατοστά
  • Σε πολυκεντρικό ή πολυεστιακό μη διηθητικό καρκίνο του μαστού (DCIS, LCIS)
  • Σε προφυλακτικές μαστεκτομές και φορείς μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1/2
  • Όταν ο όγκος είναι μικρός και παράλληλα ο μαστός είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους

Πότε δεν πρέπει να επιλέξουμε την υποδόρια μαστεκτομή

 Απόλυτη αντένδειξη αποτελούν οι όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στο δέρμα ή διηθούν το δέρμα, ενώ σχετικές αντενδείξεις είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία, ο ακτινοβολημένος μαστός, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της υποδόριας μαστεκτομής

 Η νέκρωση των δερματικών κρημνών αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή αυτών των επεμβάσεων καθώς η εκτεταμένη παρασκευή των ιστών μπορεί να διαταράξει την αιμάτωση του δέρματος.

|————————–|

(B) Μαστεκτομή με Διατήρηση του Συμπλέγματος Θηλή-Θηλαία Άλως (NippleSparing Mastectomy)

 Η Μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής και της θηλαίας άλω αποτελεί την απόλυτα συντηρητική μαστεκτομή καθώς περιλαμβάνει την υποδόρια μαστεκτομή αφήνοντας επιπλέον άθικτη τη θηλή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται ταχεία βιοψία τμήματος ιστού κάτω από τη θηλή  για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στη θηλή. Μία μεγάλη σειρά από δημοσιευμένες μελέτες υποστηρίζει την ογκολογική ασφάλεια των μαστεκτομών με διατήρηση της θηλής δίνοντας ποσοστά τοπικής υποτροπής στην πενταετία που είναι παρόμοια με εκείνα συντηρητικότερων επεμβάσεων, όπως οι ογκεκτομές και οι τεταρτεκτομές.

Πότε επιλέγουμε την μαστεκτομή με διατήρηση θηλής – θηλαίας άλω.

Οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις είναι παρόμοιες με εκείνες της υποδόριας μαστεκτομής.

Απόλυτη αντένδειξη για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης είναι η παρουσία μικροαποτιτανώσεων ή όγκων σε απόσταση μικρότερη από 2εκ. από την θηλή, γενικά σε μεγάλου μεγέθους όγκους και όταν υπάρχει ιστορικό διηθητικού ή μη διηθητικού καρκίνου στον ίδιο μαστό και ακολούθησε ακτινοθεραπεία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μαστεκτομής με διατήρηση θηλής -θηλαίας άλω

 Οι συχνότερες  επιπλοκές  αυτών των επεμβάσεων αφορούν τη θηλή και είναι

  • η ισχαιμία και ο αποχρωματισμός της θηλής,
  • η απώλεια της αισθητικότητας,
  • η νέκρωση της θηλής.